петак, 20. јул 2018.

Је ли дух јачи од тела?


(...)
На столу леже један од бројева модних часописа за мушкарце и Кантов спис "О лепом и узвишеном".
    
* *
   Понекад мисли, ретке, драгоцене, промичу кроз нашу свест као сенке облака преко ливада у пролеће, не остављајући трагове за собом. Прелете, и нема их више. Сам Бог зна да ли ће се икада више вратити, као ласте, у нашу свест и прелетети ниско над сокаком...    

 ..........

      28. XI 73. Предвече. - Треба да идемо у биоскоп - мој млађи брат и ја ("Венац пупољака") Читам празничне новине, које објављују књижевне прилоге тзв. афирмисаних песника , - глупости. Смеће. Бацам ове новине, кажем А. да их погледа, чита. Пуштам Бетовенову Месечеву сонату, и настављам да читам "О лепом и узвишеном".
    Онда одлажем и Кантов спис на страну и слушам  само тонове сонате, гледајући како пада право зимско вече, а таксији јуре непрестано, чини се, у бескрај.
    Пожелим да савлађујем своје страсти, помоћу савршених начела и дисциплине. Али ме одбија то - мучење, наказност мучења сопственог тела.
    
     ........
     
   Колико их је срећних у овом часу? Поноћ је, гледам кроз прозор, и видим развејану светлост, и помислим да исто толико има срећних људи на свету, али су ми они у овом часу далеко, као Антарктик!

     . . . . 

    Је ли дух јачи од тела?
    Да, понекад - да. Али има и таквих тренутака ( и све их је више у последње времер) кад дух клечи на коленима пред тајнама тела...

  Између плавих пупољака и препознавања, пробудила се музика и чини се као да је измишљена. А у ствари је чудна, тајанствена, чудесна, неизрецива. Величанствена!

    ___________________
        = извор: из необјављених бележница (1973)













Нема коментара:

Постави коментар

ПОТИСНУТА КРТИТИЧКА РЕЧ

- Свако интелектуално друштво у коме нема расправе, разговора међу људима, у коме нема размене мишљења, у коме је мишљење сведено на притисак миша и које вам онда неко сервира преко интернета, нема доброг закључка - рекла је Вида Огњеновић.

Овим је, по њеним речима, жестоко угрожено и јавно мњење, које је разбуцано и корумпирано тиме што је политика узела све у своје руке, почевши од запошљавања до награђивања.

ичко јавно мњење, јер њему није дозвољено да постоји. У ствари је, на известан начин, ућуткано већ неко време. Мислим да је тренутно у највећој кризи наша друштвена свест. Данас можете свакога напасти - и појединца и групу на друштвеним мрежама, које су апсолутно новине без уредника и без икакве контроле, од њега направити најгору и најнеморалнију особу, а да зато никоме не одговарате и да вас нико не узме у заштиту - оценила је Огњеновићева. - Наше друштво је доживело да је интелектуалац исмејан, потиснут, потлачен. Не да више нема главну реч у јавном мњењу и друштвеној свести, нити је више њен креатор, него је нема ни у својој професији. У таквом друштву, и у таквом друштвеном окружењу "Максимум" нема никакве шансе.

= извор "Вечерње новости" >Потиснута критичка реч

Прочитајте још - Вида Огњеновић: Свет ће постати глобални "Мекдоналдс"

- Немамо више крит