ОСВРТАЊЕ (1)


  Шта је време одузело овим редовима?

* *

* *

ПУТЕВИМА ПУЖЕВА, ОД СРМЕ (трагом несаница) - око  пола пет. Понедељак, 17. мај 2021.

Преписано са странице истргнуте из неке свеске

04:27 ч. Петак, 6. новембар 2020.

Сањао да сам добио ауто – прво као хонорар за неку одштампану књигу.

Друго – среће ме Црнац, непознат, и каже ми да будем на одређеном месту у одређено време, - да ли је то у Београду?

Спомиње адресу „Матрикс“. Пробудио се пре 4 ч. Нејасан сан

Матрикс“? ....

Нестаћу под  снежном лавином папирића и белешки насталих у тренутку. Чему све то?Несаница почиње да улази у мој живот, не од лудила светског минуле године, већ од нечег што је започело пре неколико деценија. Опседале су ме извесне фатаморгане, као и све амбициозне људе; које су са годинама биле све даље; и оне су ми узимале енергију као пијавице из шумских потока. Колико сам књига могао прелистати, прочитати, док су ме мучили нејасни снови? - (Исто важи и за метрове дневника које сам водеио као студент, и онда као професор - све до пре десетак година. Све то је испунило читаву једну просторију, у којој су моји родитељи, сељаци из Звижда, чували  преко године - брашно бело,  шећер и друге сличне намирнице. - Ко да ову шуму од забелешки о најневажнијим стварима "проба", а некмоли једе, вари? - Ето, из тог правца дува промаја кроз биће, снове, рожданике, и вечите календаре)...

На пример ову - ...

Недавно је из штампе изашло друго, измењено и допуњено издање студије проф. др Гордане Стокић Симончић, „Књига и библиотеке код Срба у средњем веку“.

Ово дело се чита као узбудљива и трагична приповест о успону српских земаља и и паду немањићког царства. И вредностима које су тада настале и претекле овај пад. Пружа сажет и студиозан преглед битних друштвених, економских, војних, религијских и других момената, историјски контекст у коме су настајали српски језик, писмо, књиге и библиотеке.

Међу безбројним текстовима о српској култури средњег века мало је или нимало оних посвећених књигохранилиштвима. О њима се писало најчешће успут и другим поводима. Аутор настоји да, на основу оскудних података, ту временом и страдањима затомљену фреску освежи и поврати њен сјај.

 https://www.citaliste.com/zlatni-matriks-srpskog-duhovnog-prostora/


* *

ПОРУКА ЉУДИМА МЕСЕЧЕВЕ СВЕТЛОСТИ и ауторима „Заветина“ ( уз ауторски примерак најновијег броја књижевног часоиписа „ЗАВЕТИНЕ+“и једна молба, овде изостављена)

 

(ЉУДИ МЕСЕЧЕВЕ СВЕТЛОСТИ) Публикован нови број часописа “ЗАВЕТИНЕ+”, бр. 2. (новембар 2013 – јануар 2014)…

 

Ових дана је публикован нови број књижевног часописа “ЗАВЕТИНЕ+”, на промењеном формату (таблоид, 16 страница), чијих се неколико страница (1, 14-16) могу прелистати и читати бесплатно и на овој локацији. …бр. 2. (новембар 2013 – јануар 2014) доноси обиље прилога, и убудуће, тј. следећи бројеви биће штампани у истом формату (зависно од финансијских могућности издавача (М. Лукића).
ЗАВЕТИНЕ + имају следеће рубрике: Сазвежђе З, Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ, Четврта Србија, Уметност махагонија, Запис(и), Бездана уметност, Edition SECTIO CAESAREA – Едиција ЦАРСКИ РЕЗ, НЕИЗБЕЖНО (Превредновање), Дневник писца, Кругови Заветина, КРИТИЧКИ КОМЕНТАРИ , Дућан ЗАВЕТИНА, Летопис ЗАВЕТИНА, ЕКСКЛУЗИВНО.
У овом броју часопис доноси прилоге: Главног уредника, Александра Лукића, Небојше Васовића (поезија), Вјерују редакције, Изводе из “Билтена Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ”, текстове о Трећој и Четвртој Србији и свим тајнама бивше државе, писмо Милана Ваксмана, текстове о “уметности махагонија” и једном наметачком комунистичком издавачу и диносаурусу, прилоге на тему “Зашто нема промаје”, стихове српских песника који живе у свету (Небојша Васовић, Мирослав Душанић), Писмо др Бошка Томашевића, критичке огледе Мирољуба Милановића, неколико нових песама Александра Лукића, Зорана М. Мандића, Благоја Свркоте,

(....)

Па, нека они поруче, ако их стварно занима, овај број директно од «Заветина». Тамо је укратко објашњено како. Тиме ћете Ви порадити прво за себе, онда за овај часопис, а онда кроз време и за «Заветине».
Ја сам обећао да већ овај број буде одштампан на папиру, а не само на Цду; међутим, штампари – више њих, који су ми урадили калкулације, у међувремену, за 1000 примерака на обичном новинском формату таблоида (формат «Политике», 16 стр.), траже по броју од 42.000 – до 36.000, односно 25000, ако би се одштампало десет бројева годишње. Значи, да би се у ову пустоловину упустило, потребно је, најмање око 300. 000, 00 дин, а толики новац ја нисам могао скупити, и поштено је да Вам то признам. И зато ћете разумети, надам се, зашто сам Вас замолио, да свој ауторски примерак не поклањате, јер онда радите против себе, «Заветина» и часописа. Ја се надам да ћу новац за штампање овог часописа и на папиру прикупљати и на тај начин, продајом дигиталног издања часописа, на Цду.
По мени, реално је, можда, штампати 6 бројева годишње, убацивати их у мрежу за штампу, како би допрли и до најширих слојева, или барем до српских општинских места. Када будете прочитали овај број, и ако Вам се учини да вреди, покушајте да заинтересујеете филантропе из Ваше средине, или људе (како у Србији, тако и по свету) који би могли да нам помогну да штампамо барем 6 бројева годишње.
Прилике су невеселе, али не можемо седети и чекати скрштених руку, или се надати у помоћ државе и министарстава – видели сте какве они часописе помажу и стимулишу. Ми тамо, као што добро знате, ретко објављујемо…
Молим Вас да пажљиво ишчитате овај број часописа и да, ако стигнете, ако будете сматрали за сходно, наравно ако будете имали примедбе и умесне и неумесне, да се јавите.
Све Вас поздрављам старински: Бог са Вама!
Најсрдачније,
Бела Тукадруз

             Видети >>>>>

19646


* * 


 


Нема коментара:

Постави коментар

ПОТИСНУТА КРТИТИЧКА РЕЧ

- Свако интелектуално друштво у коме нема расправе, разговора међу људима, у коме нема размене мишљења, у коме је мишљење сведено на притисак миша и које вам онда неко сервира преко интернета, нема доброг закључка - рекла је Вида Огњеновић.

Овим је, по њеним речима, жестоко угрожено и јавно мњење, које је разбуцано и корумпирано тиме што је политика узела све у своје руке, почевши од запошљавања до награђивања.

ичко јавно мњење, јер њему није дозвољено да постоји. У ствари је, на известан начин, ућуткано већ неко време. Мислим да је тренутно у највећој кризи наша друштвена свест. Данас можете свакога напасти - и појединца и групу на друштвеним мрежама, које су апсолутно новине без уредника и без икакве контроле, од њега направити најгору и најнеморалнију особу, а да зато никоме не одговарате и да вас нико не узме у заштиту - оценила је Огњеновићева. - Наше друштво је доживело да је интелектуалац исмејан, потиснут, потлачен. Не да више нема главну реч у јавном мњењу и друштвеној свести, нити је више њен креатор, него је нема ни у својој професији. У таквом друштву, и у таквом друштвеном окружењу "Максимум" нема никакве шансе.

= извор "Вечерње новости" >Потиснута критичка реч

Прочитајте још - Вида Огњеновић: Свет ће постати глобални "Мекдоналдс"

- Немамо више крит