Бележница. 1. јун 2003.

(одломци)

..
.._________________________________


ПТИЦЕ НЕБЕСКЕ

Младунче гугутке. - Јуче поподне, док смо ужинали, вероватно после шест, видео сам кроз прозор како гугутка слеће и нешто кљуца  по бетону, испод јеле.
Али нисам видео шта. Када сам пришао ближе прозору и
провирио кроз ролетне, видео сам младунче испало из гнезда.

... Мора да је испало из гнезда густим гранама дворишне јеле. Пре неколико дана, врх те јеле је олуја рашчерупала, па сам под једну грану подметнуо подупирач. Ту је љоснуло младунче оперутарело,и вероватно се добро угрувало. Гугутка га је кљуцкала у главу. Истрчао сам напоље и поплашио мајку-гугутку, али нисам могао да угледам гнездо из кога је испало. Док сам брзо износио мердевине крај јеле, Бр.је викала да не додирујем птиче рукама, и донелаје из својег аута рукавицу. Попео сам  се на врх мердевина, и пронашао гнездо из кога је испао младунац. Било је тачно тамо где сам подметнуо дугу дрвену рогуљу. Али гнездо  је било несигурно. Сишао сам са мердевина и брзо одјурио у другу авлију и од просушнеог сена направио ново гнездо наравно са рукавицом на руци. Попео сам се на мердевине и поставиио ново гнездо преко старог. Затим сам у руку младунца који је деловао веома анемично

...

и сместио га у гнездо. Мајка гугутка је уплашено дежурала на врху крова Велике магазе.
Вратио сам мердевине у кућу и молио бога да гутка слети на јелу и угреје свог птића.
 
      Јутрос док сам риљао у башти иза чесме, видео сам како гугутан дежура на крову и нешто јавља својој гугутки, која, верујем лежи на гнездо и греје своје младунче...
      Гугутке су бојажљиве птице. Пре педесет година било их је много у воћњациманеких полупропалих кућа иза дугих кошева Економије Зем. задруге "Златан Пек".
     У једном тренутку, сину ми, детаљ из сна који сам недавно сањао.
      Неко ми каже: "Сад вам гугутке чувају авлију и кућу!" Био је то глас неког од наших покојника. Покојне мајчице наше Наталије или оца Михајла? "Ми смо испунили своју дужност, ред је да и ви прихватите своју одговорност!"
     Да ли је то истина? Да ли то гугутке осећају инстиктивно?
     Кроз прозор, чујем, гугутан нешто весело јавља својој женки, скривеној међу густим гранама дворишне пирамидалне јеле.
      Еј, хеј. Мешају се снови и јава.
     Одједном Бранка завришта из Друге авлије. У празну шталу је упао неки туђи црнобели мачак, који вија младунце славуја из свињца, који полећу из гнезда и лете у круговима изнад суседових кајсија.  Како да заштитимо младе славује?
     У штали нема тога мачка, нема га ни у свињцу, али родитељски пар славуја пишти. Затварам врата свињца.Има при врху врата један мали отво за улетање славуја и ласта. Ту мачак не може да се провуче. Чудни су, свирепи закони зверињака...
     Данас око ручка, младунци славуја крупних светлих очију (видео сам кроз прозорчиће пуне паучине), излећу напоље и слећу на наш кров, или кров суседа... Ту су сви из гнезда... Срећа да мачке не лете, јер би брзо прштало перје, као понекад, кад изнад кровова Лукићске Мале лети кобац гоњен од јата малих птица...
      Синоћ  је залазак Сунца, као и об ично током пролећа и лета, био неописив.

...

Слике снимила, као и обично, неуморна Б. В.
  
13. мај 2018.

ЛеЗ 0015102      

..

...
Пета страница Бележнице. Субота, 31. мај 2003. Пре 7 ч. /  Негативне мисли


..
ЛеЗ 0015087       

--

Нема коментара:

Постави коментар

ПОТИСНУТА КРТИТИЧКА РЕЧ

- Свако интелектуално друштво у коме нема расправе, разговора међу људима, у коме нема размене мишљења, у коме је мишљење сведено на притисак миша и које вам онда неко сервира преко интернета, нема доброг закључка - рекла је Вида Огњеновић.

Овим је, по њеним речима, жестоко угрожено и јавно мњење, које је разбуцано и корумпирано тиме што је политика узела све у своје руке, почевши од запошљавања до награђивања.

ичко јавно мњење, јер њему није дозвољено да постоји. У ствари је, на известан начин, ућуткано већ неко време. Мислим да је тренутно у највећој кризи наша друштвена свест. Данас можете свакога напасти - и појединца и групу на друштвеним мрежама, које су апсолутно новине без уредника и без икакве контроле, од њега направити најгору и најнеморалнију особу, а да зато никоме не одговарате и да вас нико не узме у заштиту - оценила је Огњеновићева. - Наше друштво је доживело да је интелектуалац исмејан, потиснут, потлачен. Не да више нема главну реч у јавном мњењу и друштвеној свести, нити је више њен креатор, него је нема ни у својој професији. У таквом друштву, и у таквом друштвеном окружењу "Максимум" нема никакве шансе.

= извор "Вечерње новости" >Потиснута критичка реч

Прочитајте још - Вида Огњеновић: Свет ће постати глобални "Мекдоналдс"

- Немамо више крит