АМЕРИЧКА рударска корпорација "Фрипорт Мекморан", у кооперацији са канадском компанијом "Ресервоар минералс", у околини Бора, у рејону "Чукару пеки", пронашла је нова лежишта бакра и злата, која су, до сада, најбогатија овим металима - сазнају "Новости". Према информацијама нашег листа, ове компаније су откриле слој руде од 186 метара у коме је садржај бакра 8,02 одсто и злата од 4,44 грама по тони. У другом слоју, "дебљине" 131 метар, откривен је ресурс од 10,03 одсто црвеног и 5,45 грама по тони племенитог метала.
- Радују нас ови резултати - каже Сајмон Инграм, председник канадске компаније. - На терену је, тренутно, шест бушећих гарнитура, тако да се истраживања настављају.
Подсетимо, Американци и Канађани су шокирали светску јавност када су у "Чукару пеки", на дубини од 558. до 559. метра од површине земље "напипали" ресурс од невероватних 25,7 одсто бакра и 50,3 грама по тони злата, што је најбогатија бушотина икада пронађена на планети!
Тада је, на дубини од 179 метара, пронађен слој од 84 метра у коме је садржај бакра 10,75 одсто и злата од 10,86 грама по тони! Још је фантастичнији резултат друге бушотине где је у слоју руде, дебљине 46 метара, пронађен депозит од невероватних 15,85 процената бакра и чак 16,77 грама по тони злата! Примера ради, у рудницима из састава РТБ Бор тренутно се експлоатише руда са највише - 0,4 одсто црвеног метала!
"Фрипорт" и "РЕВ" су, до сада, "уоквирили" ресурсе од 65 милиона тона руде са средњим садржајем бакра од 2,6 одсто и злата од 1,5 грама по тони, из које је могуће добити 1,7 милиона тона бакра и 98 тона злата. За протеклих 110 година рударења у Бору добијено је пет милиона тона бакра и близу 160 тона злата.
ПРОИЗВОДЊА
По ранијим најавама челних људи из "Фрипорта", инвестиција отварања рудника бакра и злата у околини Бора креће се у распону од неколико стотина милиона до невероватних пет милијарди долара! Међутим, потребно је урадити још доста геолошких истраживања да би се донела одлука о реализацији једног таквог пројекта. Према томе, чак и да данас почну с припремама за отварање новог рудокопа, почетак пуне експлоатације могао би се, у најбољем случају, очекивати тек за неколико година.