уторак, 23. мај 2017.

Nauka u selu - Stočarstvo, lokomotiva poljoprivrede: Priča sa Stare planine


Објављено је 17.11.2015.
Ovčarstvo je četvrta po značaju grana stočarske proizvodnje i učestvuje sa 3,5% u ukupnom stočarstvu u Srbiji.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku između popisa poljoprivrede 1960 godine i popisa 2012 godine broj ovaca opao je sa 4,3 na 1,7 miliona koliko se danas uzgaja na 155 hiljada gazdinstava. Prema istom izvoru ovom granom pretežno se bave u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije. Od ukupnog broja ovaca samo 10% gaji se na velikim gazdinstvima što znači da su nosioci razvoja ovčarstva u Srbiji mala i srednja gazdinstva.
Po brendovima koji su vezani za ovčarstvo prednjači pirotski region. Pirotsko jagnje, pirotski kačkavalj i peglana kobasica proizvodi su po kojim je ovaj kraj poznat. Gledaoci će imati prilike da vide kako danas izgleda Stara planina koja je nekada bila puna života. Danas su sela pusta a put vodi samo u jednom pravacu. Sa Stare planine u obližnje gradove.

Završavjući ciklus emisija o stočarstvu, u kojima smo analizirali situaciju u ovoj poljoprivrednoj grani, kao najsnažniji utisak ostaje nezadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača. Bez obzira na podsticajne mere koje donosi Ministarstvo poljoprivrede u cilju razvoja stočarstva, najveća zamerka poljoprivrednih proizvođača je nepostojanje dugoročne strategije i stalne promene u agrarnoj politici.
Za kraj ostavljamo razmišljanje i pitanje Draška Danilovića, uglednog poljoprivrednika iz Kuzmina koji zajedno sa svojim sinovima obrađuje nekoliko stotina hektara i bavi se intenzivnim stočarstvom.

Urednik emisije Aleksandra Šarković.
Montažer Marija Bogićević.

Нема коментара:

Постави коментар

ПОТИСНУТА КРТИТИЧКА РЕЧ

- Свако интелектуално друштво у коме нема расправе, разговора међу људима, у коме нема размене мишљења, у коме је мишљење сведено на притисак миша и које вам онда неко сервира преко интернета, нема доброг закључка - рекла је Вида Огњеновић.

Овим је, по њеним речима, жестоко угрожено и јавно мњење, које је разбуцано и корумпирано тиме што је политика узела све у своје руке, почевши од запошљавања до награђивања.

ичко јавно мњење, јер њему није дозвољено да постоји. У ствари је, на известан начин, ућуткано већ неко време. Мислим да је тренутно у највећој кризи наша друштвена свест. Данас можете свакога напасти - и појединца и групу на друштвеним мрежама, које су апсолутно новине без уредника и без икакве контроле, од њега направити најгору и најнеморалнију особу, а да зато никоме не одговарате и да вас нико не узме у заштиту - оценила је Огњеновићева. - Наше друштво је доживело да је интелектуалац исмејан, потиснут, потлачен. Не да више нема главну реч у јавном мњењу и друштвеној свести, нити је више њен креатор, него је нема ни у својој професији. У таквом друштву, и у таквом друштвеном окружењу "Максимум" нема никакве шансе.

= извор "Вечерње новости" >Потиснута критичка реч

Прочитајте још - Вида Огњеновић: Свет ће постати глобални "Мекдоналдс"

- Немамо више крит