субота, 16. јун 2018.

КРАЉЕВСКИ ГУДАЧИ СВЕТОГ ЂОРЂА КОНЦЕРТОМ НА БЕЛОМ ДВОРУ...




КРАЉЕВСКИ ГУДАЧИ СВЕТОГ ЂОРЂА КОНЦЕРТОМ НА БЕЛОМ ДВОРУ ОБЕЛЕЖИЛИ 20 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА 

Београд, 16. јун 2018 – Концертом на Белом двору на Дедињу, Краљевски гудачи Светог Ђорђа обележили су 20 година рада у земљи и иностранству под покровитељством Његовог Краљевског Височанства Принца Филипа. Предвођени концертмајсторима Сретеном Крстићем и Иваном Симеуновићем, и уз солисте Богдана Дугалића, Васу Стајчића и Кристину Парезановић, оркестар је присутнима приредио незабораван музички перформанс, а на програму су била дела Баха, Моцарта, Вере Миланковић, Беле Бартока, Душана Радића и Јоване Стефановић.
„Чланови краљевске породице увек су били подршка врсним уметницима и поносан сам што је наш син Филип од почетка покровитељ Краљевским гудачима Светог Ђорђа. Музика оплемењује наше животе, буди чула и даје драж нашој свакодневици. Оркестру желим да траје још дуго и настави да нас подсећа и негује дела која су створили велики композитори како бисмо их пренели и на нове нараштаје“, рекао је Престолонаследник Александар.
Краљевски гудачи Светог Ђорђа је камерни оркестар који броји углавном 11 музичара чији је први концертмајстор Сретен Крстић. Оркестар делује под овим називом од 1998. године када је добио титулу Краљевског дома Карађорђевића као истакнути ансамбл у Србији, а од тада има и свој грб. Највећи број концерата, осим у Србији, оркестар је одржао у Немачкој – више од 50, а затим и у Аустрији, Италији, Норвешкој, Бугарској, Словенији, Мађарској, Македонији, Хрватској, Црној Гори. Оркестар има 23 снимљених компакт дискова у издању концертне агенције НАТАН.
Концертмајстор Сретен Крстић је виолиниста великог знања и уметничког израза који већ 35 година представља Минхенску филхармонију као Први концертмајстор (од три постојећа). Велико искуство у раду са светски познатим диригентима послужило му је да се истакне и као солиста, а затим и да унапреди свој музички израз и таленат у камерној музици. 

          = извор: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ  
Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра 

Нема коментара:

Постави коментар

ПОТИСНУТА КРТИТИЧКА РЕЧ

- Свако интелектуално друштво у коме нема расправе, разговора међу људима, у коме нема размене мишљења, у коме је мишљење сведено на притисак миша и које вам онда неко сервира преко интернета, нема доброг закључка - рекла је Вида Огњеновић.

Овим је, по њеним речима, жестоко угрожено и јавно мњење, које је разбуцано и корумпирано тиме што је политика узела све у своје руке, почевши од запошљавања до награђивања.

ичко јавно мњење, јер њему није дозвољено да постоји. У ствари је, на известан начин, ућуткано већ неко време. Мислим да је тренутно у највећој кризи наша друштвена свест. Данас можете свакога напасти - и појединца и групу на друштвеним мрежама, које су апсолутно новине без уредника и без икакве контроле, од њега направити најгору и најнеморалнију особу, а да зато никоме не одговарате и да вас нико не узме у заштиту - оценила је Огњеновићева. - Наше друштво је доживело да је интелектуалац исмејан, потиснут, потлачен. Не да више нема главну реч у јавном мњењу и друштвеној свести, нити је више њен креатор, него је нема ни у својој професији. У таквом друштву, и у таквом друштвеном окружењу "Максимум" нема никакве шансе.

= извор "Вечерње новости" >Потиснута критичка реч

Прочитајте још - Вида Огњеновић: Свет ће постати глобални "Мекдоналдс"

- Немамо више крит