старе новине

..
..
ПОЛИТИКА, Београд, среда 1. август 1984. године. Број 25440 - година LXXXI


.

.
Овај примерак је донекле сачуван, у соби у којој је наша пок. мајка чувала своје невестинске дарове, у једном од жутих ормана. Мита је тада имао четири године, Ивана још увек није било на видику, моја пок. прва жена Миљана напунила је 28 година. Мама је имала 52 године, отац 59. Погледајте ви те наслове на насловној страници "Политике", шта вам говоре само ова два:"Јуче у скупштини Југославије: Предлог мера за ублажавање беспарице" и "Месо и маст на кредит (од данас у Пожаревцу)"? Просто, старе новине говоре много боље од политичара, јефтино купљених писаца, историчара унајмљених, пристрасних партијаша, бедних аргата новинских пискарала... Али те новине су се читале, нису их читали само - мишеви у соби у којој ме је мајка донела на свет, и у којој је чувала своје невестинске дарове. мишеви су их напали у неким ноћима, гладни; а можда и зато да би свили своје љубавно гнездо, и гнездо за младунце. хоћу да кажем - старе новине најмање служе за потпаљивање пећи.
Трећа страна- Три ударна ступца. Латинска Америка под теретом дугова - Непријатни раст камата. - Педесет милиона у оскудици. Организација уједињених нација  за храну и пољопривреду саопштила је да око 50 милиона становника Латинске Америке и Кариба живи у оскудици и сиромаштву... Чега све нема у новинама! "Стравични природни убица без лека. "Бесне" лисице прете Паризу. Влада исплаћује 20 долара за сваку убијену лисицу којих има у шумама око Париза, итд. Стр. 5. Или чланак : "Куда иде - замислите - кукуруз". - Или сезонски актуелни чланчић: "Хладне, црвене, слатке као мед" (Лубенице). Тзв. рубрика "Културни живот" отвара се анкетом "Југословенски филм у овом тренутку" ЕСТЕТИКА И ПОЛИТИКА. Тобожња савременост. - Југословенско је само оно што је заједничко. Е али има нешто озбиљно, што је промакло, што је надживело старе новине, деценије, фељтон Др Лаза Илић БЕЛЕШКЕ ЈЕДНОГ МЕДИЦИНАРА (1876 - 1877). ДРУГИ НАСТАВАК. "Ако народни војник хоће да се види са женом и дечицом, да се и за њих постара, да не пропадну од глади или од зиме, то он, најзад, мора да бежи" итд. Итд.......
ЛеЗ 0011358    


Нема коментара:

Постави коментар

ПОТИСНУТА КРТИТИЧКА РЕЧ

- Свако интелектуално друштво у коме нема расправе, разговора међу људима, у коме нема размене мишљења, у коме је мишљење сведено на притисак миша и које вам онда неко сервира преко интернета, нема доброг закључка - рекла је Вида Огњеновић.

Овим је, по њеним речима, жестоко угрожено и јавно мњење, које је разбуцано и корумпирано тиме што је политика узела све у своје руке, почевши од запошљавања до награђивања.

ичко јавно мњење, јер њему није дозвољено да постоји. У ствари је, на известан начин, ућуткано већ неко време. Мислим да је тренутно у највећој кризи наша друштвена свест. Данас можете свакога напасти - и појединца и групу на друштвеним мрежама, које су апсолутно новине без уредника и без икакве контроле, од њега направити најгору и најнеморалнију особу, а да зато никоме не одговарате и да вас нико не узме у заштиту - оценила је Огњеновићева. - Наше друштво је доживело да је интелектуалац исмејан, потиснут, потлачен. Не да више нема главну реч у јавном мњењу и друштвеној свести, нити је више њен креатор, него је нема ни у својој професији. У таквом друштву, и у таквом друштвеном окружењу "Максимум" нема никакве шансе.

= извор "Вечерње новости" >Потиснута критичка реч

Прочитајте још - Вида Огњеновић: Свет ће постати глобални "Мекдоналдс"

- Немамо више крит