уторак, 7. август 2018.

Уобичајена маршута...


...
Обично, кад ми, дођу у госте, пријатељи из далека, водим их да посете (у нашем завичају) - Голубац, манастир Тумане, село Кривачу, превој на путу према Кучеву од Криваче - Ракову Бару, Турију, Клисуру Јоргована (кучевску), Кучајну, Мелницу, Витовницу (село и манастир). Лепенски Вир. Оно највредније што Србија има, то је на планинама. Узбудљиво је чак и оно, успут, што је наружено зубом времена, као вампирским очњацима;  шта и колико држава Србија чини да покаже те планинске вредности и лепоте своје, шта приватна иницијатива?

...

....
у порти маснастира  Тумане

..
Изнад Ракове Баре... Граница општина Голубац, Кучево

...
Раковбарски пејсаж













..


..

Раковбарски виноград

..
Боца







































..
Део раковбарског пута

..

..
Панорама (Ракова Бара)


..
Стара Турија, Шумеће; клисура, на путу који води према изазову мита и мом роману "Трговци светлошћу"

..
Река Витовница, истоимени манастир, крај извора из камена Св. Јована

..

На манастирском паркингу, сећам се пок. оца Тaдеја,,,







































...  Преживам, како је говорио умни  старац Тадеј, један од последњих ученика Николаја Велимировића...

Нема коментара:

Постави коментар

ПОТИСНУТА КРТИТИЧКА РЕЧ

- Свако интелектуално друштво у коме нема расправе, разговора међу људима, у коме нема размене мишљења, у коме је мишљење сведено на притисак миша и које вам онда неко сервира преко интернета, нема доброг закључка - рекла је Вида Огњеновић.

Овим је, по њеним речима, жестоко угрожено и јавно мњење, које је разбуцано и корумпирано тиме што је политика узела све у своје руке, почевши од запошљавања до награђивања.

ичко јавно мњење, јер њему није дозвољено да постоји. У ствари је, на известан начин, ућуткано већ неко време. Мислим да је тренутно у највећој кризи наша друштвена свест. Данас можете свакога напасти - и појединца и групу на друштвеним мрежама, које су апсолутно новине без уредника и без икакве контроле, од њега направити најгору и најнеморалнију особу, а да зато никоме не одговарате и да вас нико не узме у заштиту - оценила је Огњеновићева. - Наше друштво је доживело да је интелектуалац исмејан, потиснут, потлачен. Не да више нема главну реч у јавном мњењу и друштвеној свести, нити је више њен креатор, него је нема ни у својој професији. У таквом друштву, и у таквом друштвеном окружењу "Максимум" нема никакве шансе.

= извор "Вечерње новости" >Потиснута критичка реч

Прочитајте још - Вида Огњеновић: Свет ће постати глобални "Мекдоналдс"

- Немамо више крит